ict

IT potrošnja i dalje u velikom rastu


 

Prema prognozi  do 2019. godine može se očekivati IT potrošnja od čak 3,8 bilijuna američkih dolara na globalnoj razini, što je za 3,2 posto bolji rezultat no u ovoj godini.

 

 

 

 

Najsnažniji rast može se očekivati iz područja poslovnog softvera, clouda i digitalne transformacije.

Konkretnije, slijedi zaokret prema XaaS (Everything as a Service) od strane većih kompanija i organizacija, što će svakako biti pokretačka snaga u industriji.

Konkretnije, pod Xaas spadaju Saas (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) i IaaS (Infrastructure as a Service), a okreću im se kompanije kao Microsoft, Google, Amazon, Hewlett & Packard… što dovoljno govori koliko su korisne, odnosno, kolika će biti potražnja za njima. Uostalom, Gartnerove brojke potvrđuju da upravo takav trend pospješuje IT potrošnju na globalnoj razini.

U brojkama, najbolje stoji SaaS, kojem se za 2019. prognozira rast potrošnje za 8,3 posto, digitalnoj transformaciji rast potrošnje od 4,7 posto i na cloud će se trošiti 1,6 posto više nego u ovoj godini. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je poslovna klima sve bolja na globalnoj razini i da bi dogodine zbog toga IT potrošnja trebala zabilježiti ovako dobre rezultate. Ali, nije sve baš tako divno i krasno, prodaja servera past će jedan do tri posto u sljedećih pet godina.

S druge strane, pozitivno je što zbog optimizacije potrošnje IT usluge sigurno nastavljaju rast narednih nekoliko godina, a ono što posebno raduje jest prodaja PC računala, tableta i pametnih telefona. Oni će u 2019. godini prema prognozi Gartnera porasti za 2,4 posto, ponajviše jer raste potražnja za poslovnim PC računalima.

Takva pozitivna situacija nastavit će se i u 2020. godini zbog nastavka ciklusa nadogradnje na Windows 10 operativni sustav. No, treba znati i da će PC tržište biti ponešto unazađeno zbog Intel CPU nestašice…

 

izvor: http://www.ICTbusiness.info

Oglasi

Kategorije:ict, poslovanje